آنچه خواهید خواند:
مشاوره مسیر شغلی و جهت گیری کسب و کار
یافتن شغلی که به بهترین وجه برای شما مناسب باشد زمان می برد و احتمالاً شغل شما در طول زندگی کاریتان تغییر خواهد کرد. دادههای یک نظرسنجی که در سال 2023 انجام شد نشان داد که افراد در هر شغل حدودا چهار سال میمانند.
ما هفت راه برای انتخاب شغل و مسیر شغلی برای شما گردآوری کرده ایم. اینها ابزارها و سؤالاتی هستند که برای ساختاردهی فرآیند فکری شما طراحی شده اند، بنابراین شما می توانید تعیین کنید که چه مشاغلی می تواند برای شما مناسب تر بوده و در دستیابی به اهدافتان کمک کند.
اصول انتخاب شغل و مسیر شغلی
1. خودتان را بررسی کنید.
کارهایی که از انجام دادن آنها لذت می برید و اینکه برای چه چیزهایی ارزش قائل هستید می تواند شاخص مفیدی در مورد نحوه گذراندن زمان کارتان و انتخاب شغل مورد علاقه شما باشد. توصیه اینست شغلی را انتخاب کنید که، از انجام آن احساس انرژی و حتی هیجان داشته باشید. به سؤالات زیر در مورد علایق، ارزش ها و ویژگی های خود فکر کنید و به آنها پاسخ دهید:
سوالات مبتنی بر علاقه:
- از یادگیری چه چیزی لذت می برید؟
- دوست دارید وقت خود را چگونه بگذرانید؟
- آیا از کار فیزیکی لذت می برید یا کار ذهنی؟
- از کار کردن در فضای بیرونی لذت می برید یا فضای داخلی و اداری؟
سوالات مبتنی بر ارزش:
- چه چیزی در زندگی شما مهم است؟
- اولویت های شما در زندگی چیست؟
- دوست دارید مجری چه تغییری باشید؟
سوالات مبتنی بر ویژگی:
- موفقیت برایتان چه معنی دارد؟
- از کدام یک از نقاط قوت خود بیشتر لذت می برید؟
- به کدام یک از مهارت های خود بیشتر افتخار می کنید؟
استفاده بیشتر از نقاط قوت، کار را لذت بخش تر میکند. وقتی کاری که انجام میدهید را دوست داشته باشید، هر روز بهتر و بهتر میشوید.
اگر احساس میکنید در شغل فعلی خود گیر کردهاید یا در حال بررسی گزینههای جدید شغلی هستید. میتوانید برای تصمیم گیری در مورد انتخاب شغل و مسیر شغلی و مشاغل متناسب با شخصیت خودتان از تست مسیریابی شغلی استفاده کنید.
2. در مورد انگیزه های خود فکر کنید.
وقتیکه فهرستی از علاقمندی ها و اولویت های خود تهیه کردید، به انگیزه های خود برای کار کردن بپردازید. شاید بخواهید شغلی داشته باشید که حقوق اولیه بالاتری نسبت به مشاغل مشابه داشته باشد، یا شغلی که نوید انعطاف پذیری بیشتری را بدهد تا بتوانید از هر جایی کار کنید. بیشتر مشاغل هر آنچه را که می خواهید نشان نمی دهند، بنابراین مهم است که اولویت های خود را درک کنید.
در ادامه، یک نمونه لیست اولویت ها را به تفصیل شرح داده ایم. به این فکر کنید که چه چیزهایی را در لیست خود قرار می دهید و چگونه اولویت های خود را سازماندهی می کنید.
- حقوق و مزایا
- خودمختاری و استقلال کاری
- تعادل زندگی و کار
- انعطاف پذیری
- رشد شغلی
3. به اهداف بلند مدت خود فکر کنید.
زندگی ایده آل شما چگونه به نظر می رسد؟ فهرستی از اهداف بلندمدت خود، چه شخصی و چه حرفه ای، تهیه کنید تا به شما در درک آنچه ممکن است برای رسیدن به آنها نیاز باشد، کمک کند. به عنوان مثال: آیا می خواهید از کارمندی گذشته و به رده های مدیریتی یک شرکت برسید؟ آیا می خواهید صاحب خانه شوید؟ آیا می خواهید هر چند وقت یکبار سفر کنید؟
فهرستی که گردآوری میکنید میتواند به شما کمک کند به طور خاص به جستجو و انتخاب شغل مورد علاقه بپردازید. برای مثال، اگر میخواهید 10 سال بعد در همان صنعت کار کنید، تحقیق کنید که کدام صنایع در دهه آینده به رشد خود ادامه میدهند و احتمالاً به دلیل افزایش اتوماسیون یا عوامل دیگر، از کدام صنایع اجتناب کنید.
4. از تست انتخاب شغل و خودارزیابی استفاده کنید.
تعدادی تست وجود دارد که می توانید برای ارزیابی همه چیز از شخصیت تا نقاط قوت خود و حتی شغلی که ممکن است مناسب شما باشد، انجام دهید. اما تست ها می توانند بیش از حد تجویزی باشند، به این معنی که آنها تمایل دارند دسته بندی هایی را به شما تحمیل کنند. به جای تکیه بر آنها برای پاسخ قطعی، از آنها برای ادامه یادگیری بیشتر در مورد خود و انگیزه های اساسی خود استفاده کنید. اگر پاسخهای مفیدی به دست آوردید، می توانید در ساخت تصویر بزرگتر از آنها استفاده کنید.
5. بخش های مختلفی را کاوش کنید.
یادگیری بیشتر در مورد هر بخش و اهداف مربوط به آن ممکن است به شما کمک کند که، تعیین کنید کجا میتوانید مناسب باشید. به این فکر کنید که کدام اهداف برای شما جالب تر به نظر می رسند.
خصوصی: شما از طریق یک شرکت خصوصی استخدام خواهید شد که معمولاً هدف آن افزایش رشد و درآمد است.
مزیت: پتانسیل بیشتری برای رشد
عمومی: شما در یک اداره دولتی استخدام خواهید شد که هدف آن حفظ برنامه ها و امور عمومی است.
مزیت: ثبات بالقوه بیشتر
غیر انتفاعی: شما از طریق سازمانی استخدام خواهید شد که با بخش خصوصی یا دولتی مرتبط نیست و به رفع یا برآورده کردن یک نیاز عمومی اختصاص دارد. در حالی که هدف آن کسب درآمد به روش کسب و کارهای خصوصی نیست، اما باید به اندازه کافی درآمد کسب کند تا به ماموریت خود دست یابد و هزینه های سربار را پوشش دهد.
مزیت: پتانسیل بیشتری برای معنای زندگی
6. صنایع مختلف را بررسی کنید.
تحقیق در مورد صنایع مختلف ممکن است به شما کمک کند تا موارد مناسب بیشتر و متنوع تری را شناسایی کنید. صنایع فعال را جستجو کنید تا ببینید آیا ارزش بررسی بیشتر را دارد یا خیر. فهرستی از هر کدام که جالب به نظر می رسد تهیه کنید و تحقیقات بیشتری را برای یافتن نقش های اصلی، مسیرهای شغلی و رشد پیش بینی شده انجام دهید.
7. به دنبال منابع حرفه ای باشید.
علاوه بر اینکه به تنهایی در مورد زمینه های ذکر شده در بالا فکر می کنید، می توانید برای راهنمایی بیشتر به منابع شغلی مختلف نیز مراجعه کنید.
پارک های علم و فناوری: در پارک های علم و فناوری ممکن است بتوانید با مشاوری ملاقات کنید که برای کمک به انتخاب شغل مورد علاقه به شما کمک کند.
مربی شغلی: میتوانید مربی حرفهای را بیابید که با تخصص خود به افراد در انتخاب شغل و مسیر شغلی کمک میکند. نکته مهم اینست که اطمینان حاصل کنید که فرد موردنظر از اعتبار، تجربه و رزومه لازم برخوردار باشد.
چرا مشاوره شغلی؟
تنوع مشاغل بسیار بیشتر از سال های گذشته است. بزرگان ما این همه گزینه برای انتخاب کار نداشتند، از میان این همه گزینه گوناگون، کدام یک متناسب با حال من می باشد؟ کدام شغل می تواند رضایت شغلی را برای من فراهم کند؟
از سویی دیگر هدف ما از شغل نیز بسیار بیشتر از گذشته می باشد. اکنون ما انتظار داریم که شغل ما علاوه بر این که درآمد خوبی برای ما داشته باشد، در راستای علاقه و استعداد های ما نیز باشد. حرف زدن از مسائلی هایی مثل استعداد یابی و علاقه سنجی شاید دویست سال پیش خنده دار به نظر می آمد، اما امروزه اوضاع بسیار تغییر کرده است.
در راستای رسیدن به شغل خوب و مناسب، ما چندین بار دچار سرگردانی خواهیم شد. نمیدانیم چه هدفی از شغل داریم و کدام شغل، همان شغل رویایی و مورد علاقه ی ماست؟ در بین این سردرگمی و پیچیدگی، مشاور شغلی بهترین راهنمای ما در رسیدن به شغل مناسب خواهد بود. برخی مواقع یک مشورت شغلی خوب، ممکن است منجر به تصمیم گیری بسیار بهتری گردد و همچنین سبب صرفه جویی در وقت و سایر منابع گردد و همچنین زندگی را برای ما دلپذیرتر کند.
برای چه کاری می توانم مشاوره شغلی ببینم؟
مشاوره شغلی می تواند یک گزینه عالی برای بررسی هرگونه سوالات یا نگرانی در مورد مسیر شغلی شما ، حرکت احتمالی شغلی مورد نظر شما و/یا چالش هایی باشد که در محل کار با آن روبرو هستید.
در اینجا چند موضوع است که می توانید در مشاوره شغلی مورد بحث قرار دهید:
- مهارت ها یا استعدادهای خاص شما
- تعهد آموزشی مورد نیاز مشاغل مختلف
- درآمد بالقوه مشاغل مختلف
- محیط کار روزانه (در خارج از خانه در مقابل داخل خانه ؛ از راه دور در مقابل دفتر ، تیم کوچک در مقابل تیم بزرگ)
- فرصت های تغییر یا پیشرفت در یک حرفه خاص
- مهارتها و تحصیلات لازم برای شغل مورد نظر
مشاوره شغلی چقدر موثر است؟
مطالعات نشان داده است که مشاوره شغلی یک ابزار عالی برای مبارزه با استرس شغلی مرتبط با موضوعات مربوط به سلامت روان ، مانند افسردگی و اضطراب است.
علاوه بر این از طریق این مشاوره شما می توانید مسیر شغلی و کاری خود را مشخص کنید. از مشاوره و راهنمایی های افرادی که در این زمینه تخصص دارند استفاده کنید. به عبارتی به شما کمک خواهد کرد آینده شغلی و درامدی روشنی را برای خود تصور و برنامه ریزی کنید و در جهت رسیدن به این اهداف گام های خود را بردارید.
مشاوره مسیر شغلی اجزا و جزییات مختلفی دارد. از جمله: جلسات روانشناسی، جلسات تخصصی، کشف استعداد، بررسی رزومه، ترسیم مسیر شغلی، معرفی و شناخت بازار کار و آمادگی برای حضور در جلسات مصاحبه. برنامه مشاوره مسیر شغلی ما به شما کمک می کند تا ارزیابی درستی از مهارت هایتان داشته باشید و با انجام آزمون ها و تمرین های مختلف، در آینده در شغل دلخواهتان وارد شوید.
داشتن مشاور شغلی حرفه ای میتواند موفقیت شغلی شما را تضمین کند و با توسعه فردی و رشد مهارت های نرم و سخت، شما را به یک متخصص واقعی در شغلتان تبدیل کند.
مشاوره کسب و کار به سبک دکتر مجتبی برقبانی
دکتر مجتبی برقبانی نگاه متفاوتی نسبت به کسب و کارها دارد.
برای دریافت مشاوره و ارتباط با ما پیام خود را ارسال کنید.
مشاوره کسب و کار
شماره تماس : 09122445966
ایمیل : info@drbarghabani.com