شاخص کلیدی عملکرد یا KPI چیست؟

شاخص کلیدی عملکرد - دکتر مجتبی برقبانی

شاخص کلیدی عملکرد: موفقیت در کسب‌وکار، مستلزم داشتن متر و معیارهای مشخص برای سنجش میزان تحقق اهداف و انجام اقدامات مقتضی با توجه به شاخص‌های خاصی است که زیر نظر گرفته می‌شوند. در واقع، بدون توجه به شاخص‌های کلیدی و مهمی که نشان دهنده میزان تحقق اهداف کسب‌وکار هستند، تحقق آن اهداف و رشد و پیشرفت کسب‌وکار دور از انتظار به نظر می‌رسد. در این مطلب به سراغ این شاخص‌های حیاتی که با عنوان «شاخص‌های کلیدی عملکرد» شناخته می‌شوند می‌رویم و شما را با زیر و بم این مبحث مهم آشنا خواهیم کرد. اما پیش از هر چیزی لازم است که با تعریف دقیق‌تری از شاخص‌های کلیدی عملکرد آشنا شویم.

KPI چیست؟

KPI مخفف عبارت Key Performance Indicator است؛ یک معیار قابل اندازه‌گیری که برای ردیابی پیشرفت یک هدف خاص تجاری استفاده می‌شود. شاخص‌های عملکرد کلیدی انواع مختلفی دارند. برخی از آن‌ها برای اندازه‌گیری میزان رشد ماهانه در برای رسیدن یک هدف به‌کار می‌روند، برخی دیگر هم نگاه بلندمدت‌تری نسبت به مسائل مختلف دارند. شاخص‌های کلیدی عملکرد به کسب‌و‌کارها کمک می‌کند تا اهداف‌شان را تعیین کنند، دستاوردهای آنها را بررسی کرده و زمینه‌های بهبود را نیز بشناسند.

با تجزیه‌وتحلیل KPI، شرکت‌ها می‌توانند تصمیماتی را برای بهینه‌سازی عملکرد و دستیابی به اهداف استراتژیک اتخاذ کنند.

شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) چیست؟

KPI مخفف key performance indicator به معنای شاخص کلیدی عملکرد است، یک شاخص برای سنجش عملکرد در طول زمان برای رسیدن به یک هدف خاص است. شاخص KPI برای تیم های مختلف هدف تعیین می‌کند و بینشی برای کسب و کارها به وجود می‌آورد که در تصمیم گیری بهتر، به آنها کمک می‌کند.

چرا تعریف KPI مناسب، مهم است؟

استفاده شاخص‌های کلیدی عملکرد یا KPI فروش یکی از روش‌های مهم تیم‌ها برای رسیدن به اهداف مهم‌شان است. برخی از دلایل اهمیت این شاخص عبارت است از:

هم‌راستا نگه داشتن تیم:

شاخص عملکرد فروش، به بررسی موفقیت یک پروژه و عملکرد کارکنان کمک میکند و تیم شما را در یک مسیر مشخص نگه میدارد.

بررسی سلامت تیم:

با شاخص kpi فروش یک نگاه واقع گرایانه به سلامت و ثبات تیمتان داشته باشید، از ریسک‌های مختلف تا بررسی شاخص‌های مالی.

تصمیم گیری:

این شاخص به شما کمک میکند تا موفقیت و شکست را به وضوح ببینید و بفهمید چه چیزی واقعا برایتان مفید است.

۳ گام برای داشتن استراتژی KPI قوی

اگر از KPIهایی که تعریف کرده‌اید نتایج دلخواه نمی‌گیرید، زمان آن رسیده تا استراتژی خود را تنظیم کنید. در ادامه ۳ نکته مطرح می‌کنیم که به کمک آن، کارمندان KPIها را بهتر درک می‌کنند و از آن‌ها برای تصمیم‌گیری بر پایه اطلاعات کمک می‌گیرند.

مهم‌ترین شاخص‌های کلیدی عملکرد را انتخاب کنید.

 باید ترکیب متعادلی از شاخص‌های Leading و Lagging را در نظر بگیرید. شاخص‌های Lagging به شما در فهم نتایج در طول زمان کمک می‌کند. میزان فروش در طول ۳۰ روز گذشته مثالی از این نوع شاخص است. شاخص‌های کلیدی عملکرد Leading به پیش‌بینی اتفاقات آینده بر اساس داده‌ها کمک می‌کند و به شما در تنظیم و بهبود نتایج کمک می‌کند.

فرهنگ سازمانی را بر پایه شاخص کلیدی عملکرد بنا کنید.

اگر افراد KPIها را درک نکنند و نحوه استفاده از آن‌ها را ندانند، این شاخص‌ها کارایی خود را از دست می‌دهند. «سواد داده‌ای» (Data Literacy) را در سازمان را افزایش دهید تا افراد در راستای اهداف مشخص کار کنند. کارمندان خود را آموزش دهید، KPIهای مرتبط را به افراد واگذار کنید و از پلتفرم‌های هوش تجاری برای این کار بهره بگیرید.

بازنگری کنید.

شاخص‌های کلیدی عملکرد را با بازنگری و اصلاح، به‌روز نگه دارید. عملکرد سازمان را به دقت زیر نظر داشته باشید تا در صورت نیاز KPIها را اصلاح کنید و هر تغییر در شاخص‌های کلیدی عملکرد را به اطلاع کارکنان برسانید تا همواره به‌روز باشند.

شاخص کلیدی عملکرد - دکتر مجتبی برقبانی
شاخص کلیدی عملکرد – دکتر مجتبی برقبانی

مثالی از شاخص کلیدی عملکرد در حوزه‌های مختلف

در ادامه برای شفاف شدن موضوع چند نمونه از شاخص‌های کلیدی عملکرد در حوزه‌های مختلف را مطرح می‌کنیم.

KPI منابع انسانی

شاخص‌های کلیدی عملکرد منابع انسانی، برای اندازه‌گیری ارزش ایجاد شده توسط هر کارمند برای سازمان، تعریف می‌شود. در کل این شاخص در منابع انسانی نشان‌دهنده کارآمدی تیم منابع انسانی در رسیدن به اهداف استراتژیک شرکت است. مهم‌ترین KPI منابع انسانی در زیر فهرست شده است.

همچنین بخوانید: برندینگ در صنعت زیبایی

«مدت زمان قرارگیری کارمند در یک موقعیت شغلی» :

اگر کارمندان ارتقا شغلی دریافت نکنند پس از مدتی به دنبال موقعیت بهتر خارج از سازمان می‌روند.

نرخ خروج از سازمان:

دلیل خروج از سازمان برای مثال اخراج به دلیل عدم صلاحیت، بازنشستگی یا استعفا در این شاخص اهمیت دارد.

نرخ غیبت کارکنان:

میزان غیبت موجه و غیر موجه، مرخصی استعلاجی و غیره را اندازه‌گیری می‌کند و به شما در برنامه‌ریزی برای آن‌ها کمک می‌کند.

«مدت زمان استخدام افراد» (Average Time for Recruitment):

مدت زمان بین ترک کار یک کارمند تا جایگزین شدن آن توسط کارمند دیگر را اندازه‌گیری و به بهینه کردن این زمان کمک می‌کند.

آموزش کارکنان:

 دوره‌های آموزشی برای کارمندان به طور مستقیم بر فعالیت شرکت تاثیر دارد. این شاخص به توسعه سطح بهره‌وری هر کارمند کمک می‌کند.

هزینه‌ هر استخدام:

 این معیار هزینه‌های هر استخدام مانند هزینه انتشار آگهی استخدام، هزینه زمانی بررسی رزومه‌ها و مدیریت جلسه مصاحبه را شامل می‌شود.

بهره‌وری کارمندان:

مدت زمانی را که طول می‌کشد تا یک کارمند وظیفه محول شده را انجام دهد توسط این معیار ارزیابی می‌شود.

حوادث محل کار:

 اندازه‌گیری حوادث محل کار برای جلوگیری از تکرار آن‌ها ضروری است.

رضایت کارکنان:

رضایت کارکنان بر اساس عوامل مختلفی فراتر از عوامل مالی شکل می‌گیرد. تعادل کار و زندگی، گزینه‌های کاری انعطاف‌پذیر، عضویت در باشگاه و سایر مزایای غیر پولی در رضایت کارکنان نقش دارد.

نتیجه گیری

شاخص های کلیدی عملکرد فروش و تیم‌های دیگر یک کسب و کار، به مدیران آن قیمت کمک میکند تا تمرکز خودشان و تیمشان را روی مهم‌ترین نکاتی که میتواند به رشد یا ضرر تیم و در نهایت مجموعه منجر شود، قرار دهند. دکتر مجتبی برقبانی مشاور کسب و کار می تواند در این زمینه شما را کمک کند تا در کسب و کار خود بهترین شوید. با ما تماس بگیرید.

 

بیشتر بدانید: جذب و حفظ مشتریان در کسب و کار

Rate this post