سینرژی یا همافزایی یک نیروی فوقالعادست. به این معنا که شما به نتیجهای بیش از تلاشتان دست پیدا کنید! شاید برایتان جالب باشد که تمام کشورهای پیشرفته دنیا بدون سینرژی قدمی از قدم نمیتوانند بردارند و بهتر است بگوئیم همه چیز را از سینرژی دارند.
آنچه خواهید خواند:
مفهوم سینرژی یا همافزایی
سینرژی یکی از مفاهیم اساسی در حوزه مدیریت کسب و کارها است و حوزههای مختلف علوم رفتاری و انسانی، علوم زیستی و پدیدههای طبیعی را نیز شامل میشود.
وقتی میگوییم سینرژی یا همافزایی، شکل گرفته است بدین معناست که چند منبع، در کنار هم واقع شدهاند و یک منبع جدید ایجاد کردهاند و یا ظرفیتی جدید را تشکیل دادهاند که با منبع و ظرفیت قبلی متفاوت است.
همافزایی به طور کلی به معنای ساخت یک کل است. ساختی که متشکل از اعضا و اجزاست اما با تک تک اعضا و اجزا متفاوت است و در حقیقت چیزی بیش از مجموع اجزاست. این کل، ارزش به مراتب بیشتری نسبت به اعضایش دارد.
در یک گروه یا تیم کاری، چنانچه افراد در کنار هم قرار بگیرند میتوانند به تواناییهایی دست یابند که تک تک اجزا بدون در کنار هم بودن نمیتوانستند به آن جایگاه دست یابند.
سینرژی چه اهداف و نتایجی را دنبال میکند؟
ادغام و مالکیت با هدف بهبود عملکرد مالی شرکت سهامداران انجام میشود. دو کسبوکار میتوانند ادغام شوند تا یک شرکت را تشکیل دهند و قادر به دستیابی به درآمد بیشتر باشند، یا شرکتی ایجاد کنند که بتواند فرایندهای اضافی را حذف یا سادهسازی کند و درنتیجه، هزینهها را کاهش دهد
بنابر این اصل، هم افزایی بالقوه در طول فرایند ادغام و مالکیت بررسی میشود. اگر دو شرکت بتوانند با هم ادغام شوند تا سود و بازده بیشتری داشتهباشند، نتیجهی آن ادغام سینرژی خوانده میشود.
اگر قیمت سهام پس از ادغام شرکت به دلیل اثر سینرژی افزایش یابد، سهامداران سود خواهند برد. سینرژی مورد انتظار حاصل از ادغام را میتوان به عوامل مختلفی از جمله افزایش درآمد، ترکیب استعدادها و فناوریها و نیز کاهش هزینه در سازمان نسبت داد. حال که با معنی سینرژی آشنا شدیم، در بخش بعد نیز شرح میدهیم انواع Synergy چیست.
کاربرد سینرژی در کسب و کارها
سینرژی یا همافزایی در کسب و کار، موضوعی است که سالهاست با جدیت مطرح شده و دنبال میشود. در بسیاری از محیطهای کسب و کار، تیمهایی تشکیل شدهاند تا برنامههای شرکت را بر طبق توسعه محصول و افزایش عملکردها، از طریق سینرژی افزایش دهند.
با کاربرد سینرژی در کسب و کار در مییابیم، چنانچه دو یا چند شرکت به صورت ترکیبی و در کنار هم، کسب و کار کنند کارایی بهتر وبیشتری نسبت به زمانی دارند که تک تک کار کنند. سینرژی یا همافزایی، در زمینه ادغام، جذب، مشارکت، اقدام مشترک و… کاربرد دارد. همافزایی زمانی ایجاد میشود که مجموع برابر باشد با مقداری بیش از دو قسمت.
ابعاد مختلف سینرژی یا همافزایی
1. همافزایی عملیاتی؛
بعضی مواقع، دو شرکت یا دو کارخانه با هم ترکیب و ادغام میشوند تا درآمد عملیاتیشان بیشتر گردد و به رشد بیشتری دست یابند.
این ادغام در اصطلاح، ادغام یا همافزایی عملیاتی است. همافزاییهای عملیاتی برای سوددهی بیشتر طرفین از طریق ادغام و جذب شرکتهایی اتفاق میافتد که در حوزههای تولید، تحقیق، توسعه، بازاریابی و… صلاحیت دارند و در راستای نیل به این هدف میتوانند موثر باشند.
2. همافزایی مالی؛
این نوع همافزایی، در راستای تقویت معیارهای مالی شرکتها انجام میشود. یعنی دو شرکت در هم ادغام میشوند و یا به عبارتی همافزایی انجام میدهند تا از این طریق، درآمد، ارزش سرمایه و سودهی آنها بیشتر شود.
3. همافزایی بازاریابی؛
در بعضی مواقع، دو یا چند شرکت با هم همافزایی بازاریابی، برای اثر بخشی و سوددهی بیشتر انجام میدهند. با کاربرد این روش، در حقیقت درآمد فروش، افزایش مییابد بدون آن که در قیمت کالا یا محصول، تفاوتی مشاهده شود.
لازمه ایجاد سینرژی یا همافزایی در شرکتها
برای اینکه در شرکت یا سازمان، ادغام انجام بگیرد باید قبل از هر چیز، بسترهای لازم آن فراهم شده باشد. از جمله بسترهای مناسب برای انجام همافزایی در سازمانها موارد زیر را میتوان نام برد.
در ابتدا باید بین اعضا و شرکتها، هدف یا اهداف مشترک وجود داشته باشد و شناسایی شود تا اعضا بتوانند در راستای نیل به آن اهداف مشترک، گام بردارند.
همافزایی در پرتو خلاقیت شکل میگیرد و عملی مبتکرانه است.
یکی از نکات ضروری قبل از ادغام، این است که بدانیم باید در کلیه فعالیتها و تصمیمگیریها، مشارکت جمعی وجود داشته باشد. بدون مشارکت جمعی در تصمیمگیریها، همافزایی، بیمفهوم است.
باید زمینه ارتقای کیفی و آموزشی اعضا در زمینه همافزایی، فراهم گردد و به صورت آموزش ضمن خدمت یا برگزاری کارگاه آموزشی برای آنان مطرح شود.
باید بدانیم با همافزایی قرار است بین اعضا تعامل مشترک برگزار شود بنابراین باید به هویت ارزشی و فرهنگی مشترک بین اعضا و شرکتها، توجه کنیم. در غیر این صورت مشکلات زیادی دامنگیر کسب و کارمان میشود.
باید از ویژگیهای خاص گروه و قوانین خاص آن، آگاه باشیم.
مزایای سینرژی یا همافزایی
1. پوشش دادن نقاط ضعف؛
همه ما دارای نقاط ضعفی هستیم. بسیاری از مواقع این نقاط ضعف، خود را به کاری که انجام میدهیم منتقل میکنند و کار نیز دچار نقاط ضعف میشود. این نقاط ضعف، باعث میشوند که مانعی بزرگ در رشد و ترقی ما شکل بگیرد.
چنانچه در کسب و کار از همافزایی استفاده کنیم دیگر لزومی ندارد که هر لحظه بر نقاط ضعفمان تمرکز کنیم یا بخواهیم بر آن نقاط، غالب شویم.
وقتی چند نفر در کنار یکدیگر قرار بگیرند نقاط ضعف یکدیگر را پوشش خواهند داد. از آنجایی که نقاط ضعف ما نقاط قوت دیگری به شمار میآید هر کس دارای توانمندیهایی میشود که سایرین، آن شایستگی را ندارند.
ترکیب توانمندیها در همافزایی باعث میشود همه اعضا، نقاط ضعف هم را پوشش دهند و توانمندی تازهای شکل بگیرد. لذا همافزایی باعث تشدید اثر فعالیت میشود و معمولا برای افزایش بازده فعالیتهای گروهی به کار میرود.
2. استفاده بهینه از امکانات مادی و غیر مادی؛
یکی از مزایای همافزایی در استفاده بهینه از امکانات و منابع مادی و غیرمادی، تعیین و مشخص میشود. درحقیقت همافزایی سبب میشود از منابع موجود، استفاده بهینه و دقیق، انجام گیرد. استفاده بهینه از منابع به معنای استفاده کمتر از آنها نیست بلکه کاربرد صحیح از منابع، مدنظر است
از طرفی، این منابع، تنها منابع مادی و منقول نیستند چرا که داراییها و مزایای مادی به راحتی قابل شمارش هستند و سوددهی آنها کاملا مشخص است اما بسیاری از مزایای همافزایی در داراییهایی است که مشهود نیستند و به راحتی قابلیت شمارش ندارند اما شاید به مراتب از سوددهی مالی تاثیرگذارتر باشند.
این موارد عبارتند از علامت تجاری، آگاهی مشتری، فرهنگ کار جمعی و مواردی از این دست. بسیاری از این داراییها، رایگان و بدون هزینه هستند. بسیاری از شرکتهای بزرگ و موفق از این گزینهها نیز در امر همافزایی غفلت نمیکنند.
مثلا فرض کنید فرهنگ جمعی در یک سازمان شکل بگیرد. این عنصر در پیشبرد کار و نیل به اهداف بسیار موثر است. چنانچه فرهنگ کار جمعی در یک سازمان ایجاد شود خود به خود راندمان کاری آن سازمان را افزایش خواهد داد.
چرا که فرهنگ کار جمعی به پیوند و همگونی اعضا کمک میکند و به هم پیوستگی بخشهای مختلف یک سازمان، نقشی موثر در بازده و سودآوری آن سازمان خواهد داشت. نکتهای که نباید از آن غفلت شود.
3. همگونی و هماهنگی فعالیتها
ایجاد همافزایی در سازمانها باعث میشود فعالیتهای کسب و کار، به طور همگون و هماهنگ، بین اعضا تقسیم شود و بدین ترتیب، تعادل در سازمان ایجاد شود.
4. تقسیم وظایف و کاهش فشار کاری
هماهنگی و همگونی فعالیتها در سازمان باعث میشود همه اعضا به طور متناسب کار کنند و فشار کار بر بعضی از افراد، آنها را دلزده و خسته نکند و از ادامه کار باز ندارد، چرا که در این صورت، شکست کار، حتمی است.
5. جلوگیری از بحران روابط کاری
سینرژی یا همافزایی باعث میشود بحرانی در کار و روابط ایجاد نشود.
چنانچه بحرانی شکل بگیرد بر دوش یک بخش خاص نمیافتد و توبیخات و سرزنشها تنها متوجه یک بخش خاص نمیشود. اتفاقی که چنانچه روی دهد آثار سوئی به مراتب بیشتر خواهد داشت و عملکرد یک بخش را ضعیفتر خواهد کرد. در حقیقت در همافزایی، همه مخاطب امورند نه یک بخش خاص.
6. بازدهی بیشتر
در یک سازمان با فعالیتهای همگون، متعادل و هماهنگ، حتما بازدهی بیشتری هم اتفاق خواهد افتاد.
به طور کلی میتوان گفت دستیابی به فواید همافزایی که اجرای آن در کسب و کارها بسیار راحت است، نیازمند ایجاد تغییر و بهبود نگرش و اصلاح رفتار سازمانی است.
انجام کار به صورت گروهی هیچ مغایرتی با مدیریت فعلی ندارد و تنها به مدیران باتجربه نیاز دارد تا با ایجاد همافزایی و مشارکت اکو سیستم، حیات کسب و کار تضمین گردد.
سخن پایانی
گاهی علیرغم وجود برخی از ویژگیهای نامبرده برای ایجاد سینرژی، باز هم گروهها به موفقیتهای بالایی دست پیدا میکنند. بنابراین نمیتوان به صورت قطعی اعلام کرد که حتماً برای سینرژی، باید ویژگیهای عنوان شده وجود داشته باشد.
اما اگر آنها همگی در افراد گروه وجود داشته باشند، نتیجه سینرژی حتمی خواهد بود. شما با برقراری تعامل با دیگران، میتوانید توانایی ایجاد سینرژی را در خود ایجاد کنید.
اگر هم صاحب یک کسب و کار هستید و میخواهید انرژی کارمندان خود را به یک سمت و سوی مشخص سوق دهید، باید سعی کنید که روی مشترکات آنها تأکید داشته و امتیازاتی را برای آنها در نظر بگیرید که هدف مشترکی را در آنها ایجاد کند.
برای دریافت مشاوره و ارتباط با ما پیام خود را ارسال کنید.
مشاوره کسب و کار
شماره تماس : 09122445966
ایمیل : info@drbarghabani.com