مشاور کسب‌وکار چه می‌کند؟

مشاور کسب‌وکار - دکتر مجتبی برقبانی

مشاور کسب‌وکار : همه کسب‌وکارها در برهه‌های زمانی ویژه‌ای به کمک یک مشاور کسب‌وکار نیاز پیدا می‌کنند. کمکی که می‌تواند سرنوشت آن کسب‌وکار را به‌کلی تغییر دهد. اما سوال اینجاست که مشاور کسب‌وکار کیست؟ چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ و شما دقیقاً چه زمانی به مشاوره کسب و کار نیاز دارید؟

در این مقاله به‌صورت کاملاً مختصر و کاربردی به پاسخ این پرسش‌ها پرداخته‌ایم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

مشاور کسب‌وکار کیست؟

مشاور کسب وکار متخصصی است که الگوها، قالب‌های کلی و کلیشه‌های مشترک میان کسب‌وکارهای موفق را آموخته است و این الگوهای موفق را با هدف افزایش بهره وری کسب و کار به کسب‌وکارهایی منتقل می‌کند که یا در ابتدای ورود به صنعت یا رو به توسعه هستند.

گاهی یک مشاور کسب‌وکار این الگوها و قالب‌ها را از تعداد زیادی از کتب مدیریتی می‌آموزد و گاهی با استفاده از تجربه مستقیم کار با سازمان‌های متعدد این الگوها را کشف می‌کند؛ بنابراین دانش مشاوره از راه‌های زیر به دست می‌آید:

  • پژوهش از شرکت‌های موفق؛
  • آزمون‌های موجود در تحقیقات علمی؛ تحقیقاتی که به واقعیت علمی تبدیل شده‌اند.

وظایف یک مشاور کسب‌وکار چیست؟

مشاوره در حوزه بیزینس و کسب و کار ازجمله خدماتی است که وظایف بسیار گسترده و متعددی را در بر می‌گیرد. مسلماً آنچه در ادامه این مقاله آورده‌ایم، در برگیرنده تمام وظایف یک مشاور کسب‌وکار نیست، اما سعی کرده‌ایم به بعضی از کلیدی‌ترین وظایف مشترک میان مشاوران کسب‌وکار در حوزه‌های مختلف اشاره کنیم.

در نظر داشته باشید باتوجه‌به اینکه مشاور کسب و کار در چه حوزه‌ای متخصص است، وظایف او تغییر می‌کند؛ به‌عبارتی بستگی به نوع مشاوره او دارد.

تحلیل موشکافانه شرکت هدف

مشاوران حرفه‌ای، پیش از تحلیل کامل یک شرکت، توصیه و راهکار قاطعی به مدیران این شرکت‌ها ارائه نمی‌دهند؛ زیرا ارائه یک راهکار کارآمد به یک مدیر، علاوه بر نیاز به دانش به‌روز مدیریت و شناخت از صنعت مورد نظر، نیاز به تحلیل کامل و شناخت دقیق از کسب و کار دارد.

درواقع مشاور کسب و کار فردی است که بدون پیش‌فرضی درباره کسب‌وکار و با نگاهی موشکافانه، منطقی، تحلیلی و دور از احساس از بیرون به سازمان نگاه می‌کند.

ارائه دادن راهکار

در نهایت، یک مشاور کسب‌وکار باید در جایی که لازم است، به مدیر یا صاحب کسب‌وکار راهکارهایی ارائه دهد؛ راهکارهایی برای حل چالش‌های پیش روی کسب‌وکارش.

مهم‌ترین وظیفه یک مشاور کسب و کار ارائه راهکارهای مبتنی بر خرد است؛ یعنی راهکاری که از فیلترهای دانش مدیریت، دانش صنعت مربوطه و شناخت کامل از آن شرکت گذشته باشد.

عارضه‌یابی کسب‌وکار

یکی از حیاتی‌ترین وظایف مشاور کسب‌وکار، عارضه‌یابی و کشف پاشنه آشیل کسب‌وکارهاست. در مقاله عارضه یابی چیست به‌طور مفصل درباره این وظیفه مهم مشاوران کسب و کار صحبت کرده‌ایم و چک لیست عارضه یابی سازمانی را ارائه دادیم. مشاورین حرفه‌ای با کمک یک عارضه‌یابی صحیح می‌توانند یک کسب‌وکار را از نابودی نجات و سرنوشت آن را تغییر دهند.

به‌عنوان مثال، یک مشاور باید بتواند بررسی کند یک کسب‌وکار در پنج سال اخیر چه روندی را طی کرده است و اگر همین روند را ادامه دهد، تا پنج سال آینده به چه سرنوشتی دچار می‌شود.

عارضه‌یابی کسب و کار یکی از مهم‌ترین وظایف شرکت های مشاوره‌ای است که در حوزه کسب و کار فعالیت می‌کنند. در مقاله شرکت های مشاوره کسب و کار لیست بهترین شرکت های مشاوره برای کسب و کارهای ایرانی را معرفی کرده‌ایم و پیشنهاد می‌کنیم حتما آن را مطالعه کنید.

مشاوره توسعه و راه اندازی کسب و کار به صورت تلفنی و حضوری در ایران

کشف و خلق استراتژی

طراحی یک استراتژی یا اصلاح استراتژی یک کسب‌وکار یکی از مهم‌ترین نیازهای مدیران و صاحبین کسب‌وکار است؛ بنابراین می‌توان این کار را جزئی جدا نشدنی از وظایف مشاوران کسب‌وکار دانست.

یک مشاور کسب و کار باید در کنار عارضه‌یابی، نقاط قوت سازمان را پیدا کرده و با بررسی فرصت‌ها و تهدیدهای بیرونی سازمان استراتژی کسب و کار را کشف، در صورت نیاز اصلاح و حتی یک استراتژی جدید خلق کند.

تجزیه، تحلیل، ترکیب و طراحی

در بسیاری از مواقع لازم است مشاور کسب و کار در یک سازمان به طراحی ساختارهای جدید بپردازد. برای این کار، نیاز است در ابتدا اجزای فعلی کسب‌وکار را تجزیه‌وتحلیل کند و در ادامه با ترکیب مجدد این اجزا، ساختارهای جدید کارآمدتری را برای این سازمان طراحی کند.

مشاور کسب‌وکار - دکتر مجتبی برقبانی
مشاور کسب‌وکار – دکتر مجتبی برقبانی

بکارگیری و استخدام مشاور کسب و کار چه مزایایی بهمراه دارد؟

بعد از بررسی جایگاه و نقش هایی که یک مشاور کسب و کار می‌تواند داشته باشد صحبت کردیم، در این قسمت قصد داریم بصورت مشخص و فهرست وار، مزایای حضور مشاور در یک سیستم یا سازمان را اعلام و بررسی نماییم:

بهره‌وری بیشتر با استخدام مشاور کسب و کار

گاهی اوقات در یک سازمان یا شرکت، مسایلی پیش می‌آید که حل آن نیاز به صرف وقت دارد. کارفرما خود به تنهایی نمی‌تواند وقت و انرژی‌اش را در این‌گونه موارد صرف کند. از طرف دیگر نیروی انسانی شاغل در سازمان نیز نمی‌تواند اضافه بر توانش، به حل این مسایل بپردازد. وی نه وقت کافی برای انجام این امور دارد و نه توان کافی؛ درگیر شدن وی در این جریان، تنها مشکلی به مشکلاتش اضافه می‌کند یا مساله شرکت، مساله‌ای مقطعی است و نیازی به استخدام یک نیروی تمام وقت نیست.

در این هنگام، استخدام مشاور کسب و کار، به حل بحران پیش آمده کمک خواهد کرد. وی به راحتی در کنار کارفرما قرار می‌گیرد و مساله مقطعی شرکت را حل می‌کند.

مدیریت و کاهش هزینه‌ها و بهبود فرآیندها

شرکت‌ها و سازمانهای زیادی هستند که کارمندان یا فرآیندهای کاری در جای درست خود قرار نگرفته‌اند و این مسئله که عموما از چشم مدیران هم مخفی می‌ماند، تنها موجب تحمیل هزینه‌های اضافی شده و سرعت رسیدن به اهداف کسب و کار را کاهش میدهد. استفاده از مشاور کسب و کار می تواند در این زمینه راهگشا باشد. مشاور توسعه کسب و کار با شناسایی ساختارهای سازمانی و روند فرآیندهای کاری، چرخه‌های معیوب کاری را در شرکت‌ها و سازمانها شناسایی کرده و علاوه بر ارائه راه حل‌های اصلاح آنها، ساختارهای موفق و عملی برای هر نوع کسب و کار و سازمان را به مدیران پیشنهاد میدهد.

آموزش پرسنل و کارمندان

 یکی از مزایا و نیازهایی که باعث می‌شود، حضور کارشناس و مشاور در کسب و کار الزامی باشد، این است که مشاوران، پرسنل و کارمندان را آموزش می‌دهند. آموزش کارمندان و پرسنل، می‌تواند آنان را با مهارت‌هایی که برای پیشرفت و موفقیت نیاز دارند، آشنا کند.

گسترش دایره ارتباطی شرکت

مشاور کسب و کار با افراد متخصص زیادی در رابطه است و می‌تواند در موقع لزوم از آن‌ها برای حل بعضی مسایل، بهره گیرد. رتق و فتق امور مالیاتی، مسایل مربوط به فروش، رقبا و… از این دست مسایل است. همچنین می‌توان گفت ارتباط کارفرما با شبکه‌ای از متخصصین توسط مشاوره کسب و کار می‌باشد.

حل بهتر مسائل قانونی و حقوقی شرکت

بیشترین درگیری شرکت‌ها مسایل مالیاتی، بیمه، مسایل حقوقی و ثبتی است. استخدام مشاور کسب و کار در چنین مواقعی ضروری است. در واقع یک مشاور کسب و کار می‌تواند شریک همیشگی شرکت باشد تا هر موقع مشکلی برای شرکت و کارفرما پیش آمد بلافاصله در کنار آن‌ها قرار گرفته، به راحتی مسایل را حل و فصل کند.

ارائه ابزارهای مدیریتی

در کنار مشاوره کسب و کار، مدیران واحدها و مدیران ارشد، نیاز دارند تا از درستی عملکرد کارمندان و روند فرایندهای موجود اطمینان حاصل نمایند. لذا انواع ابزارهای اطلاعاتی و تحلیلی که مشاور کسب و کار در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد، امکان بررسی لحظه‌ای و مقطعی امور جاری را به مدیران و صاحبان کسب و کارها می‌دهد. بهترین مشاورها معمولا ابزارهای کنترلی و مدیریتی را نیز در کسب و کار پیاده‌سازی می‌نمایند.

ارائه ایده‌های نو و خلاقانه

ارائه ایده‌های نو و خلاقانه و روش‌های خروج از مشکلات، مسائلی است که در مسیر کسب و کار، شما را به موفقیت بیشتر سوق می‌دهد. مشاورین کسب و کار، در شروع استارت آپ و کسب و کار، می‌توانند ایده‌های خلاقانه‌ای به شما ارائه دهند، که قطعا در مسیر رشد و موفقیت کسب و کار شما مفید خواهد بود.

تزریق انگیزه مضاعف به کارمندان

 حضور یک مشاور خوب و کار بلد در کسب و کار شما، می‌تواند به کارمندان انگیزه بیشتری دهد. زمانی که مشاور در سیستم تجاری خود داشته باشید، حضور او نقطه قوت و اتکاء، برای کارمندان خواهد بود؛ چرا که آن‌ها این دلگرمی را دارند که هر زمان با مشکل یا چالشی درگیر شدند، بتوانند از مشاوران کمک دریافت نمایند.

ارائه مشاوره و استراتژی‌های بازاریابی مدرن

دیجیتال مارکتینگ، از لازمه‌های موفقیت در بازاریابی برای خدمات یا فروش محصولات به مشتریان میباشد. بازاریابی‌ها و تکنیک‌های سنتی فروش، دیگر چندان کاربردی نیستند و کسب و کارها برای ماندن در بازار و توسعه خود میبایست از انواع تکنولوژی‌ها برای بازاریابی و فروش خود استفاده کنند. مشاوران کسب و کار متناسب با هر نوع کسب، این تکنولوژی‌ها و استراتژی‌ها در بازاریابی مدرن را به صاحبان کسب و کارها ارائه میکنند.

مواردی که بعنوان مزایای استخدام مشاور کسب و کار اشاره کردیم، قطعا تمام محاسن را شامل نمی شود و باز هم میتوان مزیت‌های دیگری نیز در نظر گرفت. اما با اشاره به موارد فوق خواستیم این موضوع را بیشتر روشن کنیم که انتخاب یک مشاور توسعه کسب و کار خوب، متعهد و قابل اعتماد تا چه حد میتواند روند و شیوه کار را بهبود دهد.

business consultant
business consultant

یک مشاور کسب و کار خوب، چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

حالا که ماهیت شغل مشاور کسب و کار آشنا شدیم و دریافتیم که استخدام چنین فردی چه مزایا و محاسنی برای شرکت و سازمان مورد نظر ما میتواند داشته باشد، در این قسمت به این موضوع میپردازیم که برای انتخاب یک مشاور کسب و کار خوب و توانمند، بهتر است چه ویژگی‌هایی را لحاظ کنیم تا بهترین انتخاب را داشته باشیم. ویژگی‌های یک مشاور کسب و کار خوب عبارتند از:

  • داشتن سابقه مشاوره و همکاری با شرکت‌های بزرگ و مطرح.
  • تجربه کاری حرفه‌ای و موفق از مشتریان و کسب و کارهای قبلی و معرفی آنها به شما به عنوان ریفرنسی از تخصص و مشاوره خود.
  • ارائه راهکارها و استراتژی‌های نوین و متناسب با کسب و کار و بودجه.
  • داشتن دانش و اطلاعات کافی در زمینه هر نوع کسب و کار و بازار مشتریان آن.
  • ارائه کمی و کیفی چشم اندازهای (کوتاه مدت و بلند مدت) بکارگیری مشاوره و راهکارهای موفقیت کسب و کار.
  • تعامل مداوم با شما و سازمان شما.

همچنین بخوانید 10 مرحله راه اندازی کسب و کار

همین حالا برای کسب و کار خود یک مشاور استخدام کنید

در این مقاله تلاش ما بر این بود که ابتدا، مشاور کسب و کار را معرفی کنیم و بیان کنیم که فلسفه‌ی وجودی چنین عنوان شغلی چیست. سپس به نقشهایی که در قالب مشاوره کسب و کار میتوانند ایفا شوند پرداختیم و بررسی کردیم که حضور یک مشاور کسب و کار در بدنه ی یک سازمان یا شرکت، چه مزایا و محاسنی میتواند به همراه داشته باشد.

در ادامه بررسی کردیم که اگر متقاعد شدیم که برای شرکت یا مجموعه‌ی تحت مدیریت خود بخواهیم یک مشاور کسب و کار خوب، استخدام کنیم، چه ویژگی‌هایی باید مورد سنجش قرار بگیرد تا بهترین فرد برای چنین جایگاهی در شرکت ما انتخاب شود. در آخرین مرحله هم به این موضوع پرداختیم که اگر بخواهیم خودمان در نقش یک مشاور توسعه کسب و کار ظاهر شویم، باید چه قابلیتهایی را در خودمان ایجاد کنیم یا اگر این قابلیتها را در خودمان داریم، آنها را تقویت کنیم.

در خاتمه باید یادآور شد در شرایط امروز که با حجم عظیمی از فارغ التحصیلان مختلف از دانشگاه و دانشکده‌های مختلف در بازار کار روبرو هستیم، هر کسی می‌تواند خودش را مشاور یک بخش از کسب و کار معرفی کند.

بازتاب این نکته مهم است. لذا صرفا برخورداری از حداقل تحصیلات یا صرفا آشنایی با یک حرفه،  قرار نیست از شما یک مشاوره کسب و کار بسازد، بلکه شما برای ورود به این بخش باید ارزیابی کاملی از توانایی، مهارت و البته سوابق شغلی و تحصیلی خودتان داشته باشید و مطمئن باشید که می‌توانید اعتماد و اطمینان مشتری را بدست آورید. اگر شما هم در زمینه مشاوره کسب و کار، تجربه یا نکته‌ای دارید که ممکن است برای خوانندگان این مقاله مفید باشد، در بخش نظرات بیان کنید.

دکتر مجتبی برقبانی مشاور کسب و کار

دکتر مجتبی برقبانی نگاه متفاوتی نسبت به کسب و کارها دارد.

برای دریافت مشاوره و ارتباط با ما پیام خود را ارسال کنید.

با دکتر مجتبی برقبانی

شماره تماس : 09122445966

ایمیل : info@drbarghabani.com

Rate this post