توسعه استراتژی چیست و چگونه در کسب‌وکار به کار گرفته می‌شود؟

Strategy development

هنگامی ‌که کسب‌وکار را آغاز می‌کنید یا می‌خواهید آن را گسترش دهید، برای دست‌یابی به اهداف مهم خود باید برنامه‌ی مشخصی داشته باشید. درک چگونگی بهبود و گسترش فعالیت شرکت به مؤثر و کارآمد بودن آن کمک می‌کند.

در این مطلب، توسعه استراتژی را تعریف خواهیم کرد.

توسعه استراتژی چیست؟

توسعه استراتژی برنامه یک شرکت جهت دستیابی به رشد مداوم آن است. این امر تکنیک داده‌ها و اهداف دقیقی را فهرست می‌کند که نحوه برنامه ریزی تیم جهت دستیابی به هر هدف را توصیف خواهد کرد. همچنین چشم انداز و ماموریت شرکتدر استراتژی فهرست می‌شود تا اطمینان حاصل شود که هر یک از اعضای تیم در جهت اهداف یکسانی کار می‌کنند. ممکن است برای دستیابی به ایده‌های جدید تحقیقات کامل لازم باشد و کل فرآیند چندین ماه طول بکشد.

چرا یک استراتژی برای کسب و کار ایجاد کنیم؟

هنگام مدیریت یک شرکت، اغلب لازم است رویکردهای خود را نسبت به محصولات و خدمات مورد ارزیابی مجدد قرار دهید. چه در یک کسب و کار کوچک یا شرکت بزرگ باشید، رشد سازمان شما به خدمات رقبای شما و به روز ماندن از روندهای بازار بستگی دارد. همچنین نکته‌ای که باید همواره در نظر داشته باشید این است که کسب و کار شما در حال حاضر چگونه کار می‌کند، چگونه توسعه یافته است و چقدر به خوبی اهداف خود را دنبال می‌کند. هنگامی که همه اطلاعات ذکر شده را به دست آوردید، یک استراتژی رشد ایجاد کنید که شرکت شما را قادر سازد به حداکثر پتانسیل خود دست یابد.

5 مرحله اصلی مدیریت استراتژیک

چگونه یک استراتژی تجاری توسعه دهیم؟

در اینجا چندین مرحله برای توسعه استراتژی وجود دارد:

  • یک بیانیه چشم انداز ایجاد کنید.
  • به تجربیات گذشته نگاه کنید.
  • ماموریت خود را مشخص کنید
  • در مورد رقابت تحقیق کنید
  • نقش کارکنان را تعریف کنید.

1. بیانیه چشم انداز ایجاد کنید

یکی از اولین قدم‌هایی که باید بردارید این است که یک بیانیه چشم انداز ایجاد کنید که ارزش‌ها و اهداف شرکت شما را مشخص کند. بیانیه چشم انداز شما باید اهداف نهایی شما را بیان کند و آن‌ها را به وضوح برای اعضای تیم بیان کند. به عنوان مثال، بیانیه چشم انداز شما می‌تواند بیان کند که می‌خواهید در سه سال پیشروترین خرده فروش الکترونیک منطقه خود باشید.

2. به تجربیات گذشته نگاه کنید

یکی از بهترین راه‌ها برای توسعه استراتژی و بهبود شرکت، مشاهده پروژه‌های قبلی است. تیم شما می‌تواند فهرستی از موفق‌ترین پروژه‌‌ها و عواملی که آن‌ها را تا این حد مؤثر کرده است، تهیه کند. توجه به این عوامل می‌تواند به برنامه ریزی پروژه‌های آینده کمک کند. یکی دیگر از کارهای مهم دیگری که باید انجام دهید این است که پروژه‌هایی را که نتیجه مطلوبی نداشتند را بررسی و مواردی که دفعه بعد بهبود می‌دهید را فهرست کنید.

3. ماموریت خود را مشخص کنید

بر خلاف بیانیه چشم انداز، بیانیه ماموریت یک شرکت توضیح کامل‌تری از اهداف اصلی آن ارائه می‌دهد. برای رسیدن به اهداف اصلی خود می‌توانید اهداف کوتاه مدت و بلند مدت ایجاد کنید. برای مثال، می‌توانید مزایایی را که ارائه می‌دهید، بازار هدف خود و اقداماتی را که باید برای رسیدن به اهداف خود انجام دهید، مشخص کنید. سعی کنید تا جایی که ممکن است همه چیز را کامل کنید تا همه متوجه شوند که روی چه چیزی کار می‌کنید.

4. در مورد رقابت تحقیق کنید

یکی از راه‌های توسعه استراتژی کسب و کار این است که به رقبای خود نگاه کنید. فهرستی از رقبای برتر خود تهیه کنید و آنچه را که فکر می‌کنید منجر به موفقیت آن‌ها می‌شود، بنویسید. برای رقابتی ماندن، استراتژی خود را حول این موضوع بسازید. اگر در یک صنعت رقابتی کار می‌کنید، می‌توانید برند خود را با ارائه یک کالا یا خدمات جدید که هیچ کس قبلا آن را ارائه نکرده است، تقویت کنید.

5. نقش کارکنان را تعریف کنید

یکی دیگر از راه‌های توسعه استراتژی این است که وظایف کارکنان را به خوبی مشخص کنید. چرا که هر یک از کارمندان تیم شما باید در رسیدن به اهداف شرکت سهیم باشند. تعیین وظایف خاص به هر فرد تضمین می‌کند که همه انتظارات عملکرد خود را می‌دانند. به عنوان مثال، می‌توانید به یکی از کارمندان بگویید که یک گزارش مالی ماهانه در اول هر ماه تهیه کند. ممکن است نیاز باشد چندین بار برنامه استراتژیک را مرور کنید تا مطمئن شوید که هیچ مسئولیت واگذار نشده‌ای وجود ندارد.

نمونه‌های توسعه استراتژی

افزایش میزان فروش شرکت

هنگامی ‌که می‌خواهید رهبر فروش شوید نیز توسعه استراتژی مفید است. یکی از اولین قدم‌ها بررسی داده‌های گذشته برای یافتن بهترین زمان برای فروش است؛ همچنین، می‌توانید استراتژی‌های قبلی بازاریابی را بررسی کنید تا دریابید که چقدر مؤثر بوده‌اند. به محض این‌که این داده‌ها را بررسی کنید، درک بهتری از آن‌چه در گذشته به‌خوبی کار کرده‌است، به‌ دست می‌آورید و متوجه می‌شوید که چه چیزهایی را باید بهبود بخشید.

سپس، شرکت شما می‌تواند اهداف استراتژیکی را مانند ۵۰۰ فروش در سال آینده یا ۵۰٫۰۰۰ دلار سود در ۶ ماه آینده تعیین كند. اهداف خاص بیش‌تر قابل‌دست‌یابی هستند، زیرا می‌توانید استراتژی‌ای را ایجاد کنید که دارای مراحل و گام‌های روشن و واضحی است.

بهبود خدمات مشتریان

یکی دیگر از اهداف توسعه استراتژی، بهبود میزان رتبه‌ی داده‌شده به بخش خدمات مشتریان است. تمام بازخوردهای دریافت‌شده از مشتریان را در طول ۲ سال گذشته جمع‌آوری کنید و در نمودار قرار دهید. بازخوردها را به رتبه‌بندی کلی و نظرات تفکیک کنید. بررسی نظرات مشتریان مدت‌زمان بیش‌تری طول خواهد کشید؛ بنابراین، کارمندان بیش‌تری را برای انجام این موارد در نظر بگیرید.

به ‌عنوان‌ مثال، اگر متوجه شدید که تعداد بسیاری از مشتریان می‌گویند که احساس می‌کنند مشکلشان حل نشده‌است، با ارائه‌ی آموزش‌های بیش‌تر، برای بهبود این رتبه‌بندی استراتژی‌ای را تدوین کنید؛ همچنین، می‌توانید برای دریافت نظرهای برجسته و مثبت مشتریان، به کارمندان خود پاداش دهید؛ بدین گونه، برای حفظ بازخورد مثبت، استراتژی‌ای را ایجاد می‌کنید.

 مطلب مرتبط: CRM چیست؟ هرآنچه باید راجع به سیستم مدیریت ارتباط با مشتری بدانید

افزایش خدمات

توسعه استراتژی می‌تواند در هر شرکتی انجام شود. حتی یک شرکت محوطه‌سازی، که می‌خواهد خدمات بیش‌تری را اضافه کند نیز شامل آن می‌شود. شاید شرکت‌های دیگری نیز در زمینه‌ی محوطه‌سازی وجود داشته‌باشند که ماشین‌های چمن‌زنی، خدمات نگه‌داری از محوطه، کَندن علف‌های هرز و سم‌پاشی را ارائه می‌دهند. آن‌ها قیمت‌هایی را مشابه قیمت‌های شرکت شما ارائه می‌دهند؛ بنابراین، شما می‌خواهید راهی پیدا کنید که از نظر مشتریان محلی «بهترین» باشید؛ برای بهترین‌شدن باید کاری انجام دهید.

شاید تصمیم بگیرید که برنامه‌های هیدروسیداسیون و کنترل آفات را به لیست خدمات خود اضافه کنید، زیرا هیچ شرکت دیگری در منطقه این کارها را انجام نمی‌دهد؛ همچنین، می‌توانید مشتریان فعلی خود را بررسی کنید و متوجه شوید که نیازهای آن‌ها چیست. وقتی تصمیم گیری کردید که برای توسعه استراتژی باید چه چیزی را اضافه کنید، تیم شما می‌تواند تبلیغات و ارزیابی میزان موفقیت آن‌ها را شروع کند.

توسعه استراتژی - دکتر مجتبی برقبانی
توسعه استراتژی – دکتر مجتبی برقبانی

جمع بندی

امروز ما در این مطلب سعی کردیم که اطلاعاتی در مورد استراتژی توسعه کسب و کار در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که دریافتید استراتژی های توسعه کسب و کار متناسب با اهداف استارتاپ می تواند باعث موفقیت آن شود و نباید آن را نادیده گرفت.

دکتر مجتبی برقبانی
دکتر مجتبی برقبانی

مشاوره کسب و کار به سبک دکتر مجتبی برقبانی

دکتر مجتبی برقبانی نگاه متفاوتی نسبت به کسب و کارها دارد.

برای دریافت مشاوره و ارتباط با ما پیام خود را ارسال کنید.

مشاوره کسب و کار

با دکتر مجتبی برقبانی

شماره تماس : 09122445966

Rate this post